Verblist

Richard Serra is een Amerikaanse beeldhouwer die bekend staat om zijn grootschalige abstracte staal beeldhouwwerken. Serra’s fascinatie voor materiaalverwerking blijkt uit een lijst met werkwoorden, die basisprincipes en acties opsommen. (Wainwright, n.d.)

In de video Tools & Strategies van Art21 verteld Richard Serra dat het omgaan met de natuur erg belangrijk is voor zijn proces. Dat is de reden dat hij startte met het samenstellen van een werkwoordenlijst: rollen, vouwen, knippen, draaien, etc. Vervolgens heeft hij, fysiek in de ruimte, stukken uitgewerkt in relatie tot deze werkwoordenlijst. Op deze manier word je niet betrokken bij de psychologie van wat je aan het maken bent, noch raak je betrokken met het nabeeld hoe het eruit gaat zien

So, basically, it gives you a way of proceeding, with material in relation to body movement, in relation to making, that divorces you from any notion of metaphor, any notion of easy imagery.

Richard Serra
Verblist 1967–68

Richard Serra denkt dat kunstenaars strategieën bedenken om dingen te zien die ze nog niet eerder hebben gezien, voordat het hun visie verruimt. Verschillende kunstenaars, doen het op verschillende manieren. Het interessante is dat ze constant nieuwe manieren bedenken om zichzelf te informeren door tools of technieken van processen uit te vinden. Deze methodes maken het mogelijk om op een materiele manifestatie te zien op een manier die je niet zou doen als je handelde met gestandaardiseerde of academische denkwijze. 

I think one constantly tries to invent ways of doing into what one’s doing so you don’t get into some lock-step notion of how to do what you do. I have to kind of invent new strategies in order to not go back to something that’s just a reflex action. 

Richard Serra

De lijst met werkwoorden definieert als een manier van werken, een methode, een structuur die Serra heeft onderzocht van werk naar werk. Het maken van lijstjes kan een ontwerper helpen om uit het denkproces te komen en om dingen te gaan doen. Werken aan een groot en breed proces dat kan leiden tot onvoorspelbare resultaten. 


References