Het terugbrengen van het ontwerp naar de omgeving

Na een aantal overwegingen heb ik ervoor gekozen om een extra stap toe te voegen aan de designmethode. Deze extra stap is het terugbrengen van het ontwerp naar de omgeving. Dit betekent dat het alfabet op een bepaalde manier terug wordt gebracht naar de plek waar het vandaan komt. 

Bord

Mijn eerste idee hierbij was de letters als een ontwerp terug te laten komen in de vorm van een bord. Om vervolgens dit bord op die plek ‘achter te laten’.

Echter besefte ik me dat het maken van een bord best een werkje is. Ik ken mezelf en weet dat ik het bord ‘perfect’ wil hebben, waardoor veel kostbare tijd hieraan verloren gaat. Tevens draait de methode helemaal niet om het bord maar om het proces: de manier hoe ik kijk naar onze omgeving en hoe ik deze omgeving omzet tot ontwerp. Deze vijfde stap is dan ook bedoeld om de cirkel, en dus het proces, rond te krijgen. 

Daarnaast als ik het bord in deze omgeving achter zou laten, zou men niet begrijpen waarvoor het dient. Dit is niet zo zeer een probleem, maar ook geen toegevoegde waarde. 

Affiche

Eigenlijk zijn de ontwerpen die ik maak veelal affiches. Waarom zou ik de letters dan niet als een affiche terugbrengen naar de omgeving? En hoe zou ik dit dan kunnen presenteren? 

Toen ik hierover nadacht moest ik denken aan een foto van Gerard Unger met zijn ontworpen letter. Maar ook Karel Martens die poseert met zijn ontwerp. 

Karel Martens

Op deze manier presenteer je echt een ontwerp uit jouw hand. In mijn geval tevens een designproces door mijn ogen. 

De manier hoe ik stap 5 ga toepassen is dus door de letters als A3 ontwerp te printen. Vervolgens zal het in mijn handen gefotografeerd worden in de omgeving.