De Prins Willem Alexanderbrug

Als er een plekje is waar ik vaak en graag kom is het wel de Prins Willem Alexanderbrug. De brug die de verbinding legt tussen het Land van Maas en Waal en de Betuwe. Als je het mij vraagt is dit wel echt hét karakteristieke object van Beneden-Leeuwen. Deze moest dan ook wel een plekje krijgen binnen mijn proces. 


Er zijn verschillende aanzichten die deze brug indrukwekkend maken. Ieder aanzicht is anders, maar toch weer gelijk. Voor mijn proces testte ik verschillende aanzichten uit. Ik was benieuwd welk aanzicht het meest interessante grid en dus letter kon geven. 

Testen en schetsen

Om niet te veel tijd kwijt te raken besloot ik snelle schetsjes te maken met de foto als grid-laag. Een aantal van deze schetsjes zijn hieronder te zien. 

Typisch vond ik dat beide schetsen erg veel van elkaar weg hadden, terwijl de foto toch echt vanuit een hele andere hoek is genomen. De één recht van voren en de ander vanuit een perspectief.

Voor mij was het na deze snelle schetsjes vrij snel duidelijk welke vormen mij het meeste aanspraken. Ook al wist ik nog niet hoe ik alle letters uit het grid zou kunnen halen, koos ik voor foto één, de foto van de brug recht van voren. Wel vond ik, in dit geval, een horizontaal shot beter geplaatst, omdat de brug in principe ook een horizontaal object is.

Van PWA brug naar grid

Ik besloot de volgende dag terug te gaan naar de plek en dezelfde foto horizontaal te schieten.

Bij het maken van schetsen op bovenstaande grid kwam ik erachter dat ik verschillende letters niet kon maken. Letters zoals de D, H, N, O, Q, U, V en de W. Letters waarbij er links en/of rechts een verticale lijn nodig is.

Ik had twee keuzes die ik kon maken: twee verticale lijnen toevoegen aan de zijkant van het grid of het creëren van letters die je eerst moet leren lezen om ze te kunnen begrijpen. Letters zoals Wim Crouwel zijn New Alphabet.

Dit laatste leek me interessant, maar na een aantal testjes ontdekte ik dat het grid te weinig mogelijkheden heeft om een letter ‘anders’ te schrijven. Hiermee bedoel ik dat letters teveel op elkaar gingen lijken en zich niet of amper van elkaar konden onderscheiden.

Uiteindelijk heb ik gekozen om verticale lijnen toe te voegen aan de linker- en rechterzijde van het grid. Dit uiteindelijke grid is hieronder te zien.

Van grid naar karakteristieke letter

Dit grid leidde mij naar 26 unieke letters gebaseerd op de PWA brug.