Hekwerk

Tijdens een wandeling om een groot meer in Deest ontdekte ik een opvallend hekwerk, lijkend op een grote, groene zon. Doordat de vorm me zo aansprak, leek het me tof om deze ook toe te passen in mijn proces. 

Ik stelde mezelf de vraag: “Waarom zou dit hekwerk deze vorm hebben?”. 

Een hek is ervoor bedoeld om een gebied of plek af te scheiden of de toegang ervan te beheren. Kijkende naar deze plek, valt eruit te halen dat het niet de bedoeling is dat je zomaar de stijger oploopt. Het karakter van een hek is dus een ‘dichte’ vorm, in dit geval een dichte vorm bestaande uit spijlen. Deze vele spijlen hebben dan ook zeker een functie. 

Van hekwerk naar grid

Dit karakter en de functie van het hekwerk wilde ik meenemen in mijn grid. Als je het hekwerk verder analyseert zie je tevens dat het bestaat uit twee delen. Het middelframe, namelijk het binnenstuk met de deur én de rondingen. Verder heeft het hekwerk geen horizontale middellijn. Dit laatste zorgde voor een belemmering. Mijn keuze was dan ook om waar de scharnieren in het hek zichtbaar zijn, twee lijnen door te trekken. 

Van grid naar karakteristieke letter

Op dit grid ben ik gaan experimenteren met letters.

Echter ontdekte ik, na meerdere opties uitgeprobeerd te hebben, dat het grid te weinig mogelijkheden bood om een letter onderscheidend te maken. Ik denk dat dit komt doordat het grid bestaat uit veel elementen, namelijk: het middelframe, de rondingen en de diagonale spijlen. Dit zorgde voor een minder abstracte letter. Het lijkt alsof het een ‘normale’ letter is met elementen van het hek. Hierdoor heb besloten dit proces niet voort te zetten en het hierbij te laten.